Waarom sexuele problemen ook na het stoppen kunnen blijven..

Voor wie last heeft van andere soorten van hormonale anticonceptie.
Plaats reactie
Claudia
Site Admin
Berichten: 859
Lid geworden op: 16-12-2007 20:07

Waarom sexuele problemen ook na het stoppen kunnen blijven..

Bericht door Claudia » 26-02-2008 12:12

Mo heeft het artikel dat je op de link onderaan deze pagina vindt voor ons vertaald. Bedankt Mo :D :

Anticonceptiepil voorkomt mogelijk meer dan zwangerschap: kan langdurige problemen met testosteron veroorzaken

ScienceDaily (5 januari 2006) — In het januarinummer van The Journal of Sexual Medicine hebben onderzoekers een nieuw onderzoek gepubliceerd waarin het gehalte sex hormoon bindend globuline (SHBG) voor en na het stoppen van het slikken van de pil wordt gemeten. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die de anticonceptiepil slikken mogelijk langdurig problemen krijgen als gevolg van lage waarden van 'vrij' testosteron, wat gevolgen kan hebben voor de seksualiteit, de stofwisseling en de geestelijke gezondheid.

Sex hormoon bindend globuline (SHBG) is het eiwit dat testosteron aan zich bindt, waardoor het niet beschikbaar is voor de fysiologische behoeften van een vrouw. Uit de studie blijkt dat bij vrouwen met seksuele stoornissen de verhoogde SHBG bij ‘ex-gebruiksters van orale anticonceptiemiddelen’ niet omlaag ging naar de waarden die bij de groep ‘vrouwen die nog nooit orale anticonceptiemiddelen hadden gebruikt’ werden gevonden. Dus als gevolg van de chronische verhoging van het niveau van sex hormoon bindend globuline lopen pilgebruiksters risico op langdurige gezondheidsproblemen, waaronder seksuele stoornissen.

De anticonceptiepil heeft bij veel vrouwen de voorkeur vanwege het gebruiksgemak en de grote effectiviteit. Bij sommige vrouwen wordt de anticonceptiepil echter ironisch genoeg in verband gebracht met problemen met betrekking tot de seksuele gezondheid en hormonale problemen met testosteron. Nu zijn er gegevens waaruit blijkt dat de anticonceptiepil mogelijk langdurige gevolgen kan hebben op het hormoon testosteron.

Het onderzoek, in een artikel met de naam "Impact of Oral Contraceptives on Sex Hormone Binding Globulin and Androgen Levels: A Retrospective Study in Women with Sexual Dysfunction” (Invloed van orale anticonceptiva op sex hormoon bindend globuline en androgeengehalte: een retrospectieve studie bij vrouwen met seksuele stoornissen), gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine, werd uitgevoerd onder 124 premenopauzale vrouwen die al meer dan zes maanden last hadden van seksuele stoornissen. Er werden drie groepen vrouwen onderscheiden: i) 62 ‘gebruiksters van orale anticonceptiva’, die meer dan 6 maanden orale anticonceptiva slikten en nog steeds slikten, ii) 39 ‘ex-gebruiksters van orale anticonceptiva’, die meer dan 6 maanden orale anticonceptiva hadden geslikt en ermee waren gestopt en iii) 23 ‘vrouwen die nog nooit orale anticonceptiva hadden gebruikt’. De SHBG-waarden werden vergeleken in de beginsituatie (groep i, ii en iii), tijdens het gebruik van het orale anticonceptivum (groep i en ii), ruim voorbij de halfwaardetijd van 7 dagen van sex hormoon bindend globuline op 49 - 120 (gemiddeld 80) dagen en meer dan 120 (gemiddeld 196) dagen na het stoppen met het orale anticonceptivum (groep ii).

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de SHBG-waarden in de groep ‘gebruiksters van orale anticonceptiva’ vier keer zo hoog waren als de waarden in de groep ‘vrouwen die nog nooit orale anticonceptiva hadden gebruikt’. Ondanks een daling in SHBG-waarden na het stoppen met de anticonceptiepil, bleven de SHBG-waarden verhoogd in de groep ‘ex-gebruiksters van orale anticonceptiva’ in vergelijking met de groep ‘vrouwen die nog nooit orale anticonceptiva hadden gebruikt’. Dit leidde tot de vraag of langdurige blootstelling aan de synthetische oestrogenen van orale anticonceptiva genomische inprenting en toegenomen genexpressie (productie van eiwit door gen) van SHBG in de lever teweegbrengen bij sommige vrouwen die orale anticonceptiva hebben gebruikt.

Dr. Claudia Panzer, een endocrinoloog uit Denver, Colorado, die de studie leidde, merkte op dat "het belangrijk is dat artsen die orale anticonceptiva voorschrijven, hun patiëntes wijzen op mogelijke seksuele bijwerkingen, zoals verminderd libido, minder opgewonden raken, minder vochtig worden en meer pijn tijdens de gemeenschap. Als vrouwen bij een arts aankloppen met deze klachten is het zeer belangrijk om het verband te leggen tussen een seksuele stoornis en het orale anticonceptivum en deze klachten niet enkel toe te schrijven aan psychische oorzaken.”

“Een interessante waarneming was dat het gebruik van orale anticonceptiva leidde tot veranderingen in de synthese van SHBG die niet volledig omkeerbaar waren binnen de tijd dat ons onderzoek liep. Dit kan leiden tot een lager gehalte van ‘vrij’ testosteron, waarvan men denkt dat het een belangrijke rol speelt bij het vrouwelijke libido. Het is belangrijk om langlopende studies te gaan uitvoeren om te onderzoeken of deze verhoogde SHBG-waarden permanent zijn,” zegt dr. Panzer.

Dr. Andre Guay, co-auteur van de studie en directeur van het Center for Sexual Function/Endocrinology in Peabody, Massachusetts, bevestigde dat deze studie een openbaring is en dat de resultaten opvallend zijn. “We weten al jaren dat een deel van de vrouwen die orale anticonceptiva gebruikt last heeft van verminderd libido” zegt dr. Guay. “We weten dat de anticonceptiepil zowel de ovulatie onderdrukt als de mannelijke hormonen die de eierstokken in grotere hoeveelheden aanmaken tijdens het middelste deel van de menstruatiecyclus. SHBG bindt testosteron aan zich en daarom verlagen deze pillen de beschikbaarheid van mannelijk hormoon bij deze vrouwen via twee afzonderlijke mechanismen. Geen wonder dat zo veel vrouwen symptomen hebben.”

“Deze studie is het hoogtepunt van zeven jaar observationeel onderzoek, waarbij het ons opviel dat er in onze praktijk veel vrouwen waren met seksuele stoornissen die de anticonceptiepil hadden gebruikt, maar bij wie de seksuele en hormonale problemen niet verdwenen nadat ze met de pil waren gestopt” zegt dr. Irwin Goldstein, een uroloog en senior auteur van het onderzoek. “Er zijn wereldwijd ongeveer 100 miljoen vrouwen die momenteel orale anticonceptiva slikken, dus het is duidelijk dat er uitgebreider onderzoek nodig is. De anticonceptiepil bestaat al meer dan veertig jaar, maar niemand had ooit eerder naar de gevolgen op de lange termijn van SHBG bij deze vrouwen gekeken. Het grotere probleem is dat er maar beperkt onderzoek is gedaan naar seksuele problemen bij vrouwen, vergeleken met onderzoeken op andere gebieden van gezondheid van vrouwen of zelfs vergeleken met onderzoek naar seksuele stoornissen bij mannen."

Om de omvang van het probleem beter te begrijpen: orale anticonceptiva kwamen in de VS in 1960 op de markt en worden momenteel voor omkeerbare, farmacologische anticonceptie gebruikt door meer dan 10 miljoen vrouwen in de VS. 80% van alle Amerikaanse vrouwen die na 1945 zijn geboren slikt de pil en nog specifieker: 27% van vrouwen in de leeftijd van 15 tot 44 jaar en 53% van de vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. Door het slikken van krachtig synthetisch oestrogeen (ethinyloestradiol) en krachtig synthetisch progesteron (bijvoorbeeld norethindrone) wordt een zeer effectieve anticonceptie bereikt door het FSH- en LH-gehalte te verlagen, waardoor de metabolische activiteit van de eierstokken wordt verminderd en de ovulatie wordt onderdrukt.

Uit een aantal studies van de afgelopen 30 jaar bleken negatieve effecten van orale anticonceptiva op het seksueel functioneren, onder andere verminderde interesse in seks en verminderde opwinding, verlaging van de keren dat seks door de vrouw werd geïnitieerd, verlaagde frequentie van seksuele gemeenschap en vermindering van seksueel genot. Androgenen zoals testosteron zijn belangrijke modulatoren voor het seksueel functioneren. Orale anticonceptiemiddelen verlagen het gehalte van circulerende androgenen door rechtstreekse verhindering van androgeenproductie in de eierstokken en door een duidelijke toename van de synthese in de lever van sex hormoon bindend globuline, het voornaamste bindende eiwit voor gonadale steroïden (geslachtshormonen) in de bloedsomloop. De combinatie van deze twee mechanismen leidt tot een laag gehalte van 'vrij' circulerend testosteron.

Zie ook over dit onderwerp:

www.e-gezondheid.be

En de link naar het originele artikel:

ScienceDaily
Moeder van 4 kinderen, drie keer Mirena (in 2001, 2003 en 2007)

Plaats reactie