pil of mirena?

Voor wie last heeft van andere soorten van hormonale anticonceptie.
Plaats reactie
neeltje
Nieuweling
Berichten: 2
Lid geworden op: 06-05-2009 19:22

pil of mirena?

Bericht door neeltje » 06-05-2009 19:29

Hoi,
Sinds een jaar of vier slik ik de pil. In eerste instantie werd microgynon voorgeschreven. Hier had ik erg veel last van. Constant last van mijn borsten, veel acné en voelde me maar raar. Na drie maanden ben ik teruggegaan naar de huisarts en heb toen diane gekregen. Dit leek beter te zijn. Mijn huid werd weer redelijk normaal, maar de pijn in mijn borsten bleef. Al is het wel stukken minder. Nu enkel in de week voor ik ongesteld word of wanneer ik de pil doorslik is het erger.
Het liefst zou ik willen stoppen met de pil maar aangezien ik deze als anticonceptie gebruik, moet er wel wat vervangends voor komen. De reden dat ik ermee wil stoppen is om te kijken of mijn klachten ook daadwerkelijk van de pil komen en omdat ik de pil vaak vergeet.
Nu zij mijn huisarts laatst dat ik misschien beter een spiraaltje kon laten plaatsen. Na dit forum echter gelezen te hebben, ben ik bang dat dat ook niet de oplossing bied. Zijn er ook mensen die net als ik negatieve ervaringen hebben met de pil en die door een spiraaltje minder klachten hebben?

mo
Expert
Berichten: 597
Lid geworden op: 03-01-2008 10:55

Bericht door mo » 07-05-2009 11:36

Hallo Neeltje,

Ik heb zelf nooit de pil geslikt, maar had wel veel problemen met het hormoon in de Mirena. Het valt van te voren moeilijk te zeggen hoe je er op zult reageren. Het verschil tussen de pil en de Mirena is dat de pil oestrogeen en een progestageen bevat en de Mirena alleen een progestageen. Als je bij de pil slecht reageert op het oestrogeen, zou je beter af kunnen zijn met het spiraaltje. Reageer je slecht op het progestageen, dan zal het spiraaltje mogelijk niet echt een beter resultaat geven. Een optie is om eerst een paar maanden de minipil (Cerazette) uit te proberen, deze bevat ook alleen progestageen (al is dit desogestrel en geen levonorgestrel zoals in de Mirena) om te kijken hoe je daar op reageert. Anders is het een beetje zonde van de moeite en het geld als het spiraaltje er na een paar maanden al weer uit moet...
Je kunt ook de anticonceptiemogelijkheden zonder hormonen eens onderzoeken, bijvoorbeeld koperspiraaltjes.

Groetjes,
Mo

neeltje
Nieuweling
Berichten: 2
Lid geworden op: 06-05-2009 19:22

Bericht door neeltje » 11-05-2009 15:37

ok, dit klinkt wel alsof je er echt verstand van hebt. Ik ga aankomende vrijdag naar de huisarts om te kijken wat zij denkt dat het beste is. Een andere pil vind ik zelf niet echt een optie, ik vergeet de pil regelmatig. Ik ben benieuwd wat mijn huisarts adviseert.

mo
Expert
Berichten: 597
Lid geworden op: 03-01-2008 10:55

Bericht door mo » 11-05-2009 15:48

Hier kun je trouwens veel informatie vinden over koperspiraaltjes en het hormoonspiraaltje

http//nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/NHGStandaard/m14_std.htm#N65985

Het is een richtlijn voor huisartsen, zeer de moeite om te lezen om een afweging te maken.

Groetjes,
Mo

Plaats reactie