Zwanger?

Bespreek hier de psychische klachten die jij en/of je omgeving hebben ondervonden
Plaats reactie
mirel
Nieuweling
Berichten: 3
Lid geworden op: 14-03-2013 13:54

Zwanger?

Bericht door mirel » 14-03-2013 13:58

Als je niet meer ongesteld wordt met de Mirena, hoe weet je dan tijdig of je onverhoopt toch zwanger bent geraakt.
Of is de Mirena 100% betrouwbaar.

mo
Expert
Berichten: 597
Lid geworden op: 03-01-2008 10:55

Bericht door mo » 14-03-2013 18:01

Hallo Mirel,

Geen enkel anticonceptiemiddel is 100% betrouwbaar. Bij de Mirena wordt aangeraden regelmatig te voelen of de touwtjes er nog zitten. Dan heb je in elk geval bevestiging dat de Mirena nog op zijn plaats zit en hoogstwaarschijnlijk zijn werk doet. Sommige bijwerkingen van de Mirena lijken op zwangerschapsverschijnselen. Als je daar last van hebt, kun je natuurlijk altijd een zwangerschapstestje doen om zwangerschap uit te sluiten.

Groetjes,
Mo

mirel
Nieuweling
Berichten: 3
Lid geworden op: 14-03-2013 13:54

Bericht door mirel » 18-03-2013 08:07

Bedankt voor je reactie. Ik word er alleen niet geruster op eerlijk gezegd. Ik heb nu ook bij de tweede keer van het plaatsen niets gehoord over touwtjes controleren. Lijkt me heel vreemd. Mij is verteld dat ik niet meer ongesteld word door de constante hormoonafgifte en het feit dat je geen stopweek hebt. Dus mijn gedachtengang was, mocht de Mirena zijn werk niet doen, hoe weet je dan dat je zwanger bent, omdat normaal gesproken je menstruatie dan uitblijft.

mo
Expert
Berichten: 597
Lid geworden op: 03-01-2008 10:55

Bericht door mo » 18-03-2013 08:35

Hoi Mirel,

Volgens mij wordt zo'n 20% van de Mirena-gebruiksters helemaal niet meer ongesteld, bij een groot deel vermindert het bloedverlies bij de menstruatie flink en een deel houdt dezelfde menstruatie. Dus het is niet zo dat bij iedereen de menstruatie volledig uitblijft.
Uit de bijsluiter van de Mirena

Menstruatiepatroon
Als gevolg van het hormoon in Mirena zal uw menstruatiepatroon gaan veranderen. Mirena brengt het baarmoederslijmvlies in een rustfase, een toestand die vergelijkbaar is met die tijdens een periode van borstvoeding. Omdat het enkele maanden kan duren tot dit nieuwe evenwicht wordt bereikt, kan tijdens deze eerste maanden na het plaatsen soms onregelmatig bloedverlies optreden. Meestal gaat het om druppelsgewijs bloedverlies (spotting). De hoeveelheid bloedverlies verschilt van vrouw tot vrouw, maar vermindert meestal geleidelijk. Tijdens de eerste maand van het gebruik kan het bloedverlies regelmatig optreden, waardoor het lijkt alsof de menstruatie enkele weken aanhoudt. Na verloop van tijd zal het bloedverlies minder worden en minder vaak optreden; na drie tot zes maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand. Bij een klein aantal vrouwen kan het voorkomen dat er direct na plaatsing geen bloedverlies meer is.
Blijft uw menstruatie 6 weken of langer uit na het begin van uw vorige menstruatie, vertel dit dan aan uw arts. Er hoeft niets aan de hand te zijn, maar om een zwangerschap uit te sluiten kan uw arts toch besluiten een zwangerschapstest te doen.
http//db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h107217.pdf

mirel
Nieuweling
Berichten: 3
Lid geworden op: 14-03-2013 13:54

Bericht door mirel » 18-03-2013 09:38

Nogmaals dank voor de reactie. Tja, het blijft dus een lastig verhaal. In ieder geval heb ik er spijt van dat ik me eind vorig jaar niet net iets anders verzekerd heb voor dit jaar, anders was ik zeker voor de Essure methode (sterilisatie) gegaan. Nu wordt het niet vergoed en ik ga geen 1500 euro uitgeven aan sterilisatie Ik heb alleen maar last van het spiraaltje, constant buikpijn en al drie weken vanaf plaatsen ongesteld (zelfde bloedverlies, ook met bloedslijm etc. Ook word ik ineens weer dikker en ik was nou net bezig om wat af te vallen. Kortom, nog een klein jaartje doorzetten en dan ga ik zeker weten voor sterilisatie. Ik ben nu 47 en we willen echt geen kinderen meer. Tien jaar geleden had ik de Mirena ook en beviel me toen ook niet. Heb m toen laten verwijderen. Ik dacht: Nieuwe poging, andere tijd. Maar het is nog steeds een teleurstelling.

Plaats reactie