Artsenbezoekers melden vaak niet de bijwerkingen

Artikelen, bijwerkingen en nieuws
Plaats reactie
Claudia
Site Admin
Berichten: 859
Lid geworden op: 16-12-2007 20:07

Artsenbezoekers melden vaak niet de bijwerkingen

Bericht door Claudia » 16-07-2008 08:11

Mo vond een zeer interessant onderzoek over de manier waarop artsenbezoekers hun produkt aanprijzen bij de artsen, en hoe de artsen hier mee om gaan:

“Daarnaast blijkt dat niet altijd de bijwerkingen, contra-indicaties, interacties of gebruiksinstructies gemeld worden door de artsenbezoekers. Artsen geven hierover in een groot deel van de gevallen aan dat die hun bekend zijn of dat zij - met name interacties - ook via hun computer daarvan op de hoogte worden gesteld. De vraag is in hoeverre zij beseffen wat de invloed is van het feit dat wel steeds de voordelen van een (nieuw) middel besproken worden en niet de beperkingen of nadelen. De artsen van het panel zeggen dat het ook niet altijd nodig is om over nadelen of beperkingen te praten, wanneer de artsenbezoeker al eens eerder bij hen geweest is met een praatje over hetzelfde middel. Onderschatten de artsen hier de werking van 'alleen het positieve verhaal'? Ook m.b.t. contra-indicaties en bijwerkingen kan het nuttig zijn om daar meermalen aan herinnerd te worden, anders verdwijnt dat wellicht al te gemakkelijk naar de achtergrond. Ten aanzien van de interactiemeldingen door de computer kan gezegd worden dat dit alleen maar goed werkt indien de arts steeds tijdig de meest recente update van het HIS (MO: Huisarts Informatie Systemen)invoert.”

“Uit verschillende onderzoeken (1,2) komt naar voren dat huisartsen die artsenbezoekers ontvangen meer nieuwe middelen voorschrijven en bij het voorschrijven van nieuwe middelen zwaar leunen op de informatie van artsenbezoekers, meer dan op informatie van onafhankelijke bronnen!”
“Artsen zouden aan de artsenbezoeker vaker moeten vragen om de IB-tekst. Nu nemen zij gevoeglijk van de artsenbezoeker aan dat die de (hele) waarheid wel zal vertellen. Met het vragen naar de IB-tekst wordt het voor de arts beter mogelijk om de gegeven informatie te controleren.” (MO: IB-teksten zijn te vinden op geneesmiddeleninformatiebank, farmacotherapeutisch kompas op fk (dit moeten artsen raadplegen en hier staat toch echt een serie bijwerkingen van de mirena vermeld).

Het volledige onderzoek vind je hier:

Monitoring kwaliteit informatievoorziening artsenbezoekers

Dit verklaart waarom je regelmatig hoort dat artsen niet op de hoogte zijn van de bijwerkingen en hun patientes niet serieus nemen :wink:
Moeder van 4 kinderen, drie keer Mirena (in 2001, 2003 en 2007)

Plaats reactie