Vertaling Duits krantenartikel over Mirena!

Artikelen, bijwerkingen en nieuws
Plaats reactie
mo
Expert
Berichten: 597
Lid geworden op: 03-01-2008 10:55

Vertaling Duits krantenartikel over Mirena!

Bericht door mo » 07-07-2009 13:56

http//www.nordsee-zeitung.de/index.php?Krank- ... &pageid=16

NB vertaling staat ook in deze thread! Scroll eventjes naar onderen wink

Claudia
Site Admin
Berichten: 859
Lid geworden op: 16-12-2007 20:07

Bericht door Claudia » 12-07-2009 12:39

Zo wat een goed artikel zeg! Bedankt Mo! :D
Moeder van 4 kinderen, drie keer Mirena (in 2001, 2003 en 2007)

mo
Expert
Berichten: 597
Lid geworden op: 03-01-2008 10:55

Bericht door mo » 12-07-2009 18:05

En hierbij de Nederlandse vertaling van het artikel

Ziek in het hoofd – maar waarom?
Bremerhaven. Susanne Kostur* dacht dat ze gek werd. Depressies, paniekaanvallen, vermoeidheid en innerlijke onrust. Dit alles leek als een donderslag bij heldere hemel te zijn gekomen. En geen enkele arts kon er een oorzaak voor vinden. Tot ze zelf door toeval de oorzaak vond het hormoonspiraaltje dat ze als voorbehoedsmiddel gebruikte, had haar ziek gemaakt.

Bijschrift bij foto Paniekaanvallen, depressies, duizeligheid en eindeloze vermoeidheid Susanne Kostur* wist niet wat haar overkwam. Tot ze toevallig berichten van vrouwen tegenkwam, die het net zo verging – veroorzaakt door het hormoonspiraaltje “Mirena”.

Door Rainer Donsbach

Dat de dramatische karakterverandering van de 46-jarige vrouw iets met het hormoonspiraaltje “Mirena” te maken zou kunnen hebben, was slechts één keer vaag bij haar opgekomen. “Onmogelijk” had haar gynaecoloog, waar ze al jaren kwam, hierover gezegd. De werkzame stof, die het spiraaltje in een periode van een aantal jaren regelmatig in kleine doses afgeeft, werkt uitsluitend lokaal. Met geestelijke problemen kan het helemaal niets te maken hebben. Misschien moet u eens met een psychiater gaan praten.

Ärzteblatt waarschuwt Dit gesprek is nu een jaar geleden. Ondertussen werd zelfs in het Duitse Ärzteblatt voor psychische aandoeningen als “ongewenste bijwerking van Mirena“ gewaarschuwd. Artsen wordt aangeraden hun patiënten vóór het plaatsen van het spiraaltje te vertellen dat ze “een depressieve stemming, nervositeit en stemmingswisselingen” van het spiraaltje kunnen krijgen.

Toen Susanne Kostur het spiraaltje in 2004 liet plaatsen, had ze hier geen idee van. “Na een jaar begon toen een sluipend proces”, vertelt ze. De eerste paniekaanval kreeg ze tijdens de vakantie in een bus “Hartkloppingen, zweten, trillen – ik dacht aan een hartinfarct.”

Daarna ging het met de gezondheid van de moeder van twee kinderen steeds slechter “Ik voelde me steeds zwakker, was niet meer belastbaar, altijd moe, had last van depressieve gedachten, duizeligheid, rugpijn, hartkloppingen en een gevoel of ik buiten mezelf stond.” Het woord zelfmoord ligt haar op de lippen, maar dan slikt ze dat weer in.

“Bij ons hele gezin is de grond onder onze voeten weggehaald”, zegt echtgenoot Hagen. “Susanne voelde zich amper in staat om alleen naar buiten te gaan. Dat was ook voor onze dochters een moeilijke tijd.” Kort voordat Susanne Kostur in deze maalstroom ten onder dreigde te gaan, vond ze een jaar geleden toevallig op internet berichten van vrouwen die na het plaatsen van het spiraaltje hetzelfde was overkomen. “Dat kwam bijna als een verlossing”, zegt ze “Nu wist ik tenminste dat ik niet gek werd en dat alles een verklaarbare oorzaak had.”

Tot dit moment had ze al een lijdensweg van drie jaar achter de rug, enkele maanden arbeidsongeschiktheid, ontelbare bezoeken aan specialisten en hoge rekeningen voor alternatieve geneeswijzen. De gynaecoloog wilde er echter nog altijd niets over horen, maar haalde het spiraaltje er op haar aandringen toch uit. Enkele symptomen waren daarna meteen verdwenen. In plaats daarvan kreeg ze zwaar bloedverlies bij de menstruatie. Dat werd eerder door de werkzame stoffen onderdrukt.

Antidepressiva nodig Het lichaam moet eerst weer langzaam wennen aan de normale toestand, zei een hormoonspecialist tegen haar. Het lichaam heeft nog tijd nodig om de zwakheid en de mist in het hoofd te boven te komen. Het zou minstens een jaar duren totdat de hormonen uit het lichaam verdwenen zijn. Tot dan moet ze antidepressiva slikken, om hiermee om te gaan.

Maar Susanne Kostur heeft ook uit zichzelf weer zelfvertrouwen gekregen. Dat ooit een normaal gezinsleven weer mogelijk is. En dat door haar geval andere vrouwen, die lijden onder de bijwerkingen van de “Mirena” en geen idee hebben wat hen overkomt, mogelijk tijdig de ogen worden geopend.

* Naam door de redactie gefingeerd

Claudia
Site Admin
Berichten: 859
Lid geworden op: 16-12-2007 20:07

Bericht door Claudia » 12-07-2009 23:03

Geweldig, bedankt voor het vertalen ! :D
Moeder van 4 kinderen, drie keer Mirena (in 2001, 2003 en 2007)

maliha
Nieuweling
Berichten: 1
Lid geworden op: 02-01-2014 12:41

Bericht door maliha » 02-01-2014 12:43

Dank je wel, Bright! Heel interessant! Very Happy

Plaats reactie